gallery Landscapes

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ / Ελεύθερος Τύπος, 18 Αυγούστου 2017

Ροδόπη, Νέστος, Αγραφα… Η Ελλάδα ξεδιπλώνει ομορφιές που κόβουν την ανάσα μέσα από το φακό του Χρίστου Σιμάτου. Στην πέμπτη του ατομική έκθεση ο καταξιωμένος φωτογράφος παρουσιάζει στα Φηρά της Θήρας εικόνες μεγάλων διαστάσεων με θέμα το ελληνικό τοπίο.

Για να ανακαλύψει τις συνθήκες που τον ενδιαφέρουν και να πατήσει το κλείστρο της μηχανής του τη στιγμή που πρέπει, συχνά απαιτείται ιώβεια υπομονή. «Σε κάθε σημείο γίνεται μια έρευνα, μία αναζήτηση θέσης. Στη συνέχεια περιμένω αρκετές ώρες για να γίνουν το φως και το χρώμα όπως τα θέλω. Βέβαια δεν είναι πάντοτε καλές οι συνθήκες για να βγει μια φωτογραφία που να σου μεταφέρει το συναίσθημα του μεγαλειώδους της φύσης. Οπότε όχι σπάνια χρειάζεται να βρεθώ παραπάνω από μια φορές στο ίδιο σημείο, περιμένοντας να έρθει η κατάλληλη στιγμή», σημειώνει ο καλλιτέχνης.

Με σπουδές τόσο στην Ελλάδα (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) όσο και στο εξωτερικό πάνω στη ζωγραφική και τη φωτογραφία, ο Χρίστος Σιμάτος ειδικεύεται στη φωτογράφηση υψηλής και υπερυψηλής ανάλυσης, στην πολυφασματική φωτογράφηση, στην αρχαιολογική φωτογραφία και στη μακροφωτογραφία. Φωτογραφίζει έργα τέχνης, εικαστικές εγκαταστάσεις, αρχιτεκτονικούς χώρους και πορτρέτα. Οταν ζουμάρει το φακό του στη φύση τον ενδιαφέρει «να καταγράψει τον ψυχικό τόνο του τοπίου».

«Ψυχικός τόνος σημαίνει όλος αυτός ο πλούτος των συναισθημάτων που εμπεριέχεται μέσα στο τοπίο, μεταφέρεται στον παρατηρητή και διεγείρει τον ψυχικό του κόσμο και τα συναισθήματά του για να μπορέσει να αισθανθεί με τον καλύτερο τρόπο το μεγαλειώδες του τοπίου. Πρόκειται για το σημείο με το οποίο το ίδιο το τοπίο επικοινωνεί με τον άνθρωπο και του θυμίζει πράγματα τα οποία έχουν ουσιαστικά λησμονηθεί γιατί ζούμε στην απομονωμένη κοινωνία της πόλης. Οπως είναι το φως, το φυσικό ανάγλυφο, τα χρώματα…».

Από τις 25 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου ο καλλιτέχνης παρουσιάζει δεκατέσσερις εικόνες μεγάλων διαστάσεων στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά της Θήρας. Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί στη Βόρεια Ελλάδα και τη Στερεά και συνδυάζουν το μεγαλειώδες του ελληνικού τοπίου με τη δύναμη της ιδιαίτερης εικαστικής γραφής του.

«Οι βάνδαλοι καταστρέφουν την ιστορία…»

Εξίσου γόνιμο πεδίο δημιουργίας αποτελεί για τον ίδιο και η αρχαιολογική φωτογραφία. «Στην περίπτωση αυτή», μας λέει, «δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την εικαστική καταγραφή ενός αντικειμένου. Πρόκειται επίσης για ένα επιστημονικό εργαλείο, οπότε πρέπει να προσφέρεις τη μεγαλύτερη δυνατή πληροφορία που μπορείς να καταγράψεις».

Στις τρεις από τις ατομικές του εκθέσεις ο Χρίστος Σιμάτος εστίασε το ενδιαφέρον του στην αναζήτηση της ανθρώπινης μνήμης σε εγκαταλελειμμένους βιομηχανικούς χώρους και αστικά ερείπια. «Προσπαθούσα να ανακαλύψω μέσα στην παρακμή κάποια ίχνη που έχουν διασωθεί. Γιατί κάθε χώρος ουσιαστικά μαρκάρεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Προσπαθούσα να ανακαλύψω αυτά τα ίχνη και να τα διαφυλάξω μέσα από τις φωτογραφίες…».

Παρά το εξαιρετικό του ενδιαφέρον το συγκεκριμένο καλλιτεχνικό πρότζεκτ διακόπηκε. Αιτία; Οι σύγχρονοι βάνδαλοι. «Ο λόγος που με έστρεψε στην αναζήτηση του τοπίου είναι ότι τα τελευταία δέκα χρόνια τουλάχιστον υπάρχει ένας τρομερός βανδαλισμός. Οτιδήποτε έχει εγκαταλειφθεί, ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές, πηγαίνουν και το βανδαλίζουν. Δεν πρόκειται για street art, όπως το χαρακτηρίζουν, αλλά για βανδαλισμό. Καταστρέφονται κομμάτια της ιστορίας κι αυτό είναι κάτι που με πληγώνει».

Aντώνης Καρατζαφέρης
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου